Annons

Återkoppling: Arvid Carlsson även här

Ära den som äras bör, anser en läsare.

Annons

Publicerad:

2004-06-01

Inledningen till artikeln kan ge intrycket att SSRI (vissa mediciner mot bland annat depression) är en amerikansk uppfinning. Så är inte fallet! Som i många andra sammanhang när det gäller läkemedel inom centrala nervsystemet, är det "vår" Nobelpristagare Arvid Carlsson som ligger bakom. Han började omkring 1970 att förstärka de serotoninåterupptagshämmande egenskaperna hos en del antihistaminer, t.ex. fenfluramin.

I ett senare samarbete med Astra utvecklade han zimelidin, vilket år 1982 registrerades i Sverige (första land i världen för SSRI) under namnet Zelmid. Det tycker jag att ni kan bjuda på och uppmärksamma Arvid Carlssons insatser. Att sedan zimelidin kom att avregistreras efter ett år, beroende på några få fall av Guillain-Barrés syndrom är en annan historia. (Enligt många forskare och kliniker var nog Astras beslut överilat, men neurosedynkatastrofen kastade fortfarande sin tunga skugga över företaget). För övrigt hade Arvid Carlsson även del i utvecklandet av Lundbecks citalopram, vilket är det mest använda SSRI här i Norden.

Läkemedlen som söker sina sjukdomar

En halv miljon svenskar äter dagligen antidepressiva läkemedel.

2004-01-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag fick Zelmid utskriven åt mig under en mycket svår depression med suicidtankar. Det var på Akademiska sjukhuset våren 1982. Efter att ha ätit den kanske drygt en vecka fick jag mycket svår huvudvärk och ont i nacken och kräktes och var mycket sjuk. Vi åkte in akut till jouren, vilka misstänkte hjärnhinneinflammation. Men det trodde inte jag för jag hade ingen feber. Blev skickad till infektions-kliniken som konstaterade att det inte var hjärnhinneinflammation. De frågade om jag ätit någon medicin. Jag menade att de sista dagarna har jag inte kunnat ta någon för jag har spytt hella tiden. De frågade vilken medicin och jag svarade: Zelmid. De sa: sluta med den omedelbart och det gjorde jag. Min huvudvärk mm tonade ut och jag blev frisk. T.o.m. kom jag ur depressionen av denna chockverkan. Men efter ett tag avregistreades den på grund av att några hade avlidit. Nu undrar jag om många som fick Zelmid fick samma biverkningar som jag. Det kändes ganska obehagligt efter beskedet att den var farlig.