Annons

Ryggsäcksresans paradox

- Det finns en myt om ryggsäcksresenärerna att de ska bo billigt, att de inte är några vanliga turister, att de äter lokal mat och färdas med lokala transportmedel. De som inte reser på detta sätt måste ursäkta sig inför sig själva och andra resenärer.

Författare: 

Publicerad:

2004-06-01

Det säger Torun Elsrud, sociolog vid Högskolan i Kalmar. Hon har intervjuat ett fyrtiotal resenärer om deras syn på sig själva och på de länder de har luffat genom:

- Det finns också en dubbel syn på människorna i de länder som man reser till. Å ena sidan ser man dem som mer ursprungliga och genuina, men å andra sidan finns även en stor nedlåtenhet. Det är tydligt inte minst i några av guideböckerna som jag också har studerat. Exempelvis Lonely Planet - bibeln för alla resenärer - reducerar ofta lokalbefolkningen till stereotyper som påminner om gammaldags nationalkarakteristiker.

På ett individuellt plan kan ryggsäcksresan ge ökad kunskap och vidga perspektiven. Men som kollektiv handling befäster den en ojämn maktstruktur gentemot tredje världen: stränder exploateras, och försäljningsintäkterna, som skulle kunna ge ökad levnadsstandard, hålls nere genom prutnings- och budgetidealen i denna typ av turism.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hela poängen med 'backpacking' är just att klara av att se mycket av världen med en liten budget. Självklart letar man prisvärda ställen för boende/resa och prutar på det man behöver införskaffa.Målet är inte att göra lokalbefolkningen rik, men de får iallafall ännu en inkomst som de inte haft utan ryggsäcksresenärer.Stränderna exploateras hårdare och snabbare av 'vanlig' turism än utav ryggsäcksresande. Jag tror måga slutsatser av de där intervjuerna blev helt åt skogen. Verkar mest som att det är någon som inte själv rest mycket på det sättet eller inte visste målet med ryggsäcksresandet.

Lägg till kommentar