Annons

Spår av vatten på Mars

Marslandaren Opportunity har satt ner fötterna på bergarter som en gång i tiden verkar ha varit indränkta i vatten.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Marslandare Opportunitys närmare granskning av Mars steniga yta visar flera tecken på att det en gång verkligen har funnits rinnande vatten där. Analyser visar att stenarna är täckta av olika salter, bland annat svavelsalter i stora mängder samt det blekgula mineralet jarosit. Utifrån vad vi vet från jordiska förhållanden bildas avlagringar av sådana salter i blöta miljöer. Förekomsten av jarosit tyder också på att vattendragen i den här delen av Mars var tämligen försurade och att det kan ha funnits heta källor där.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Att det verkar ha funnits vatten i stora mängder på Mars är en intressant iaktagelse som kan sätta fantasin i rörelse. Men inga bevis finns ännu på att det verkligen är spår av vatten som syns på Mars utan enbart spår av något som kan tolkas som vatten. Och även om så skulle vara fallet att det funnits vatten på Mars innebär det inte att det skulle vara liktydligt med att det funnits liv. Vatten innebär inte förutsättningslöst liv. Vatten som allt annat kan vara likväl helt livlöst som livrikt.

Lägg till kommentar