Annons

Bokanmälan: Lysande inblick i gymnasietjejers liv

Annons

Publicerad:

2004-07-01

Detta är en bok om verklighetens Fucking Åmål. Fanny Ambjörnsson är socialantropolog, och hon har följt några tjejer i två gymnasieklasser under ett år. Resultatet är denna bok.

Fanny Ambjörnsson har varit med på lektioner, under raster, på fester, vid sminkning, när tjejerna skolkar och tar en fika, när de snackar om kvinnlighet eller killar och så vidare. Resultatet är en lysande inblick i tonåringars liv. Extra intressant är det att läsa om hur forskaren upplever en "gör-om-mig"-session hemma hos ett par av dem. Hennes ögonbryn noppas, kläder byts ut och sminktips förmedlas.

Detta kan kanske tänkas banalt, men genom hela boken löper en diskussion om vad som är "rätt" kvinnlighet och "normalt" och hur det ständigt förhandlas, skapas och omformas. Dessutom visar Fanny Ambjörnsson hur kvinnoidealen kan variera inom olika grupper och samhällsklasser.

Boken är en blivande klassiker inom såväl ungdoms- som genusforskningen.

Litteraturhänvisningar

I en klass för sig

Ambjörnsson, Fanny
Ordfront

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.