Annons

Bokanmälan: En magisk svamp

Har vi inte alla fått lära oss att vikingarna åt flugsvamp för att berusa sig och bli vilda?

Författare: 

Publicerad:

2004-07-01

Jo, och det är en ovanligt livskraftig skröna som man kan läsa om i Olle Högbergs förträffliga bok om flugsvamp. Han är lärare i historia och religion och vet att berätta hur denna myt har uppstått. Det skedde i Kungl. Vetenskapsakademien år 1784. Mer ska inte avslöjas här.

Sant är dock att svampen har använts i andra kulturer i både religiösa sammanhang och som rent berusningsmedel. "I historiens understa skikt kan upptäckten av hallucinogena svampar rent av kunna vara samtida med upptäckten av Gud. Den svamp som bättre än andra passar in i rollen som urdrog är den röda flugsvampen", skriver Högberg.

Svampen har också använts som mat, visserligen efter förvällning. I en svensk svampbok från 1935 klassas röd flugsvamp rent av som läcker, i klass med champinjon, vårmusseron och stolt fjällskivling.

Boken om människan och flugsvampen omfattar allt från religionshistoria och etnobiologi till ekologi och kemi. Tvärvetenskap och god populärvetenskap rakt igenom.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar