Annons

Bokanmälan: Lysande inblick i gymnasietjejers liv

Författare: 

Publicerad:

2004-07-01

Detta är en bok om verklighetens Fucking Åmål. Fanny Ambjörnsson är socialantropolog, och hon har följt några tjejer i två gymnasieklasser under ett år. Resultatet är denna bok.

Fanny Ambjörnsson har varit med på lektioner, under raster, på fester, vid sminkning, när tjejerna skolkar och tar en fika, när de snackar om kvinnlighet eller killar och så vidare. Resultatet är en lysande inblick i tonåringars liv. Extra intressant är det att läsa om hur forskaren upplever en "gör-om-mig"-session hemma hos ett par av dem. Hennes ögonbryn noppas, kläder byts ut och sminktips förmedlas.

Detta kan kanske tänkas banalt, men genom hela boken löper en diskussion om vad som är "rätt" kvinnlighet och "normalt" och hur det ständigt förhandlas, skapas och omformas. Dessutom visar Fanny Ambjörnsson hur kvinnoidealen kan variera inom olika grupper och samhällsklasser.

Boken är en blivande klassiker inom såväl ungdoms- som genusforskningen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar