Annons

Bokanmälan: Trång är världen, och hjärnan vid

Publicerad:

2004-07-01

Rubriken är ett citat av den tyske skalden Friedrich Schiller och utgångspunkten för idé- och lärdomshistorikern Sven-Erik Liedmans nya bok. Hans ärende är att ta reda på vad frihet betyder för oss i dag, i "det postmoderna tillståndet". Oförenliga tankar kan tänkas men oförenliga planer kan inte förverkligas, resonerar han.

Liedman följer frihetsbegreppet genom den västerländska historien. En central plats har frihetens förhållande till egendom. På hemmaplan varnar han för den folkliga kapitalism som kännetecknas av pensionspengarna som kastades ut på aktiemarknaden. Den förmenta frihet som tvingar oss ta ställning till vilket elbolag vi ska anlita ger han inte heller mycket för. Själv ser han liberal socialism som en möjlighet att förena de två svårförenliga friheterna: den negativa som ska undanröja alla hinder för våra fria val och den positiva som vill att vi gör meningsfulla val.

Det här är en sant folkbildande resa som det är ett rent nöje att göra.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar