Annons

Järnbrist påverkar hjärnan

Även måttlig järnbrist påverkar unga kvinnors uppmärksamhet, minne och uppfattningsförmåga, visar en amerikansk studie.

Sedan länge har det varit känt att järnbrist hos barn leder till fördröjd mental utveckling. För första gången undersökte nu amerikanska forskare vid Pennsylvania State University hur unga kvinnor påverkas kognitivt av järnbrist.

I studien ingick 149 unga kvinnor mellan 18 och 35 år. Ungefär två tredjedelar av dem hade järnbrist av olika grad. Innan provperioden började gjorde alla ett entimmes datortest som mätte lång- och korttidsminne, uppmärksamhet och rumsligt tänkande. Kvinnorna med järnbrist presterade sämre, både vad gäller resultat och hur snabbt de löste uppgifterna. Under en fyramånadersperiod fick sedan hälften av kvinnorna 60 milligram järn per dag, medan resten fick verkningslösa piller. Därefter testades de igen.

- Vi såg då att behandlingen med järn markant höjde prestationen hos de kvinnor som hade järnbrist, säger John Beard, professor i nutrition, näringslära.

Den 1 januari 1995 togs järnberikningen av mjöl bort i Sverige, en berikning som då pågått drygt 50 år. För att mäta resultatet av åtgärden har Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, undersökt järnvärdena hos 15- och 16-åriga flickor. Hösten 1994 hade 38 procent järnbrist, en andel som år 2000 hade stigit till drygt 50 procent.

- Det är en negativ utveckling och något som flickorna och deras föräldrar bör vara vaksamma på, särskilt som många unga i dag väljer att inte äta kött som är en bra järnkälla, säger Lena Hulthén.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar