Annons

Nu ännu längre bort

Hubbleteleskopet, som kretsar i rymden runt jorden, har kastat ytterligare en lång, djup och svindlande blick rakt ut i universum och fångat tio tusen galaxer på ett och samma foto.

De minsta och rödaste av dem, ungefär hundra stycken, existerade i universum när det var bara 800 miljoner år gammalt. Det är några av de allra tidigaste galaxer vi i dag kan se från jorden.

Bilden är producerad med hjälp av en specialkamera ombord på Hubbleteleskopet, Advanced Camera for Surveys (ACS), som installerades för bara två år sedan. Kameran är speciellt känslig för ljus nära det infraröda området som extremt avlägsna galaxer lyser i.

Det tog ACS 800 exponeringar och 400 varv runt jorden för att få alla tio tusen galaxerna att fastna på samma bild.

Hubble tittade ut genom en glipa i Vintergatan som innehåller ovanligt få stjärnor. Bilden täcker en del av himlen som är stor som en dryg hundradel av fullmånens yta, i riktning mot den bleka stjärnbilden Fornax (Ugnen) på södra stjärnhimlen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar