Annons

Ost och fotbollsträning ger starka ben

Men det gäller att träna och äta kalcium före 20 års ålder.

Fysisk träning ökar skelettbenens storlek, medan materialegenskaperna förblir opåverkade. Bäst för skelettet är högintensiva sporter, som racket- och kampsporter, fotboll och ishockey. Löpning har mindre påverkan, medan cykling och simning inte ökar benomkretsen alls.

Detta visas i en studie vid Göteborgs universitet där man undersökt 1 075 män som var mellan 18 och 20 år. Männens skelett mättes med både vanlig röntgen och datortomografi. De fick också redogöra för matvanor, träning och sin medicinska historia.

Det visar sig att rökning är skadligt för skelettet, medan kalcium är gynnsamt. Mjölk ger alltså starka ben - men ost är ännu bättre.

- Varför det är så vet vi inte ännu. Men på sikt kan vi troligen säga om det finns annat än kalcium i osten som gör den så bra, säger Mattias Lorentzon, med.dr och läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhusets sektion för endokrinologi.

Studien visar att den maximala benmassan i kotpelaren och lårbenshalsen är uppnådd vid 18 års ålder. De långa rörbenen - i underarmarna och nedre delen av benen - fortsätter att utvecklas åtminstone fram till 20. Att träna och att äta kalcium är därför något som bör anammas tidigt i livet.

Mellan 60 och 70 procent av de faktorer som styr benskörhet är genetiska. Om dessa kan spåras i tid, kan patienterna själva motverka problemen.

- Det finns ett nyckelhormon i östrogenomsättningen där vissa varianter verkar kunna förebåda benskörhet. Nu ska vi fortsätta att titta igenom hela genuppsättningen för att leta efter fler betydelsefulla förändringar, säger Claes Ohlsson, professor vid Sahlgrenska akademin.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar