Annons

Panikångest botas på nätet

Terapin når patienter som inte förmår ta sig i väg och söka hjälp.

Ungefär 200 000 svenskar lider av återkommande och oväntade panikattacker. Bara en fjärdedel söker hjälp, trots att sjukdomen kan vara mycket handikappande. Nu visar Per Carlbring, Uppsala universitet, att behandling via Internet ger lika bra resultat som personliga möten gör.

I en studie med 49 deltagare fick hälften kognitiv beteendeterapi med personliga möten, medan de andra behandlades via Internet. I båda grupperna botades nio av tio, och de var fortfarande symtomfria efter ett år.

Under tio veckor får patienten varje vecka en ny modul att arbeta med på datorn, bestående av omkring 15 sidor text med information, övningar och hemuppgifter. För att undvika isolering skapades ett forum på nätet där deltagarna varje vecka diskuterade en viss fråga. Terapeuten och patienten har e-postkontakt, och det är terapeuten som bedömer om patienten är mogen att ta nästa steg.

- För många med panikångest kan det vara oöverstigligt att åka buss eller tunnelbana. Via nätet kommer terapin till dem. Och i fall där den inte räcker till, kan det ändå vara ett första steg för att söka personlig terapi, säger Per Carlbring.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar