Annons

Fåglarna höjer rösten

Långa och ljudliga drillar ger fler ungar.

Författare: 

Publicerad:

2004-09-01

Fåglar med revir nära bullrig trafik sjunger med högre toner, har nederländska ornitologer upptäckt. Den genomsnittliga lägsta frekvensen hos gråsparvsång uppmättes till 2,8 kilohertz i tyst miljö och 3,8 i bullrig. Med oljud från trafik hörs höga toner bättre. Resultaten har publicerats i Nature.

Tidigare forskning har visat att gråsparvar i tät skog sjunger med enklare drillar än de som håller till på öppna fält, och att näktergalar sjunger starkare om det förekommer bakgrundsljud. Allt med syfte att göra sig hörda - för forskarna har också visat att fåglar med långa och ljudliga drillar lever längre och får fler ungar än sina mer dämpade artfränder.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar