Annons

För 225 år sedan

Den 20 augusti 1779 föds en av vetenskapshistoriens allra största, svensken Jacob Berzelius, i Väversunda vid sjön Tåkern i Östergötland.

Han är en av den moderna kemins grundare och bland annat mannen bakom kemins formelspråk. Han visade att grundämnen som förenas till nya substanser gör det i bestämda proportioner, vilket innebär att han översatte hela kemin till atomteorins språk. Han upptäckte grundämnen, och han var ständig sekreterare i (dvs. chef för) Kungl. Vetenskapsakademien i nästan 30 år.

Mycket av sitt arbete utförde han med enkel utrustning i "Tyska bagarns hus" i hörnet av Nybrogatan och Riddargatan i Stockholm, där han bodde i en trerumslägenhet och använde köket och ett av rummen som laboratorium. Han blev med tiden invald även i Svenska Akademien, adlades och står sedan år 1858 staty i - Berzelii park. Till det kuriösa hör att han redan som 37-åring tackade nej till en kemiprofessur i Berlin med rätt att själv bestämma sin lön.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar