Annons

Hotet från galna ko-sjukan kvarstår

I värsta fall kan uppåt 4 000 britter insjukna i den mänskliga formen av sjukdomen.

Forskare i Storbritannien har undersökt 13 000 tonsiller som har sparats efter operationer.

Resultaten har nu redovisats i The Journal of Pathology. Sammanlagt upptäckte forskarna tre smittade prover och drar därav slutsatsen att omkring 3 800 britter i åldern 10 till 30 år kan komma att insjukna i den mänskliga varianten av galna ko-sjukan, vCJD. Samtidigt säger de att resultaten måste tolkas med stor försiktighet.

Vissa forskare misstänker att människor kan bära på smittämnet, skadliga prioner, utan att bli sjuka. Nu när smittat kött inte längre borde förekomma, skulle sådana personer kunna bli en ny källa för infektioner. Det har nämligen visat sig vara näst intill omöjligt att göra kirurgiska instrument rena från skadliga prioner.

Men medan patologerna talar om tusentals nya fall kommer epidemiologerna med mycket lägre siffror. Det beror på att antalet personer i Storbritannien som har dött i vCJD, har sjunkit från 28 år 2000 till 18 i fjol. Brittisk statistik uppger att sammanlagt 121 personer hittills har dött i vCJD.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar