Annons

Planet i förstoringsglas

Med hjälp av ett naturligt förstoringsglas i rymden har astronomer för första gången kunnat göra en direkt observation av en avlägsen planet.

I Skyttens stjärnbild och 17 000 ljusår bort ligger en planet som har givit sig till känna genom en så kallad kosmisk mikrolins. Det fjärran planetsystemet ligger mitt emellan oss och en bakomliggande stjärna. När ljuset från stjärnan passerar planetsystemets gravitationsfält bryts det som om det passerade en konkav glaslins.

Genom att studera ljuset från den kraftigt förstärkta bakomliggande stjärnan kan astronomerna urskilja de två objekt som ligger i vägen: en stjärna och dess jätteplanet. Astronomerna hoppas att med denna metod också kunna upptäcka planeter som inte är större än Neptunus, och kanske även jordliknande planeter.

Upptäckten rapporteras i Astrophysical Journal Letters.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar