Annons

Träning ger bättre självbild

Motion är bra för även för ungdomars psykiska hälsa.

Annons

- De psykologiska effekterna av motion är mycket tydliga. Man blir nöjdare med sig själv, och personer med så kallad social kroppsångest som inte gillar att vara på exempelvis offentliga bad eller exponera sin kropp på annat sätt, mår bättre av träningen, säger Magnus Lindwall.

Han är forskare i psykologi vid Stockholms universitet och har analyserat sambanden mellan kroppsuppfattning, träning och kön hos ungdomar. Han visar att den fysiska självuppfattningen ökar med träning, särskilt hos flickor. De har oftare social kroppsångest än pojkar. I och med regelbunden träning (som varken behöver vara hård eller ge mätbara fysiska resultat) förbättrades självbilden hos dem som deltog i hans forskningsprojekt.

- Träning kan också motverka depressioner och ångest, som kan vara vanligt bland tonåringar, säger Magnus Lindwall.

- Min forskning visar också att det är viktigt att det är kul att träna. Alla gillar inte att gå på gym, alla vill inte spela fotboll eller jogga. Motionen ska ske i en trygg miljö där man trivs och framför allt har roligt. Då ger träningen mest välmående.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag håller fullständigt med dig.Jag känner mig bättre till mods och fräschare när jag får röra på mig.Har dock en annan fråga,därav inlägget:Finns det möjligen någon som har nr.23 från 1988 som vill sälja det till mig?SJAg söker en artikel där av Gerd Lindström inför min C-uppsats i Sociologi.Tack på förhand!Sandra