Annons

Turkiska källor bekräftar folkmord

Länge har folkmordet på armenier under första världskriget förnekats, men nu bekräftas det även av turkiska källor.

Annons

- Man kan nu på ett mycket konkret sätt belägga hur folkmordet på armenier, syrianer, assyrier och kaldéer planerades och genomfördes, säger David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola. Jag och mina kolleger har med hjälp av experter från hela världen dechiffrerat och översatt telegram som skickats mellan den turkiska armén och den osmanska centralmakten. Telegrammen avslöjar namnen på många av de viktiga personerna och nämner också hemliga specialförband som utförde folkmordet.

Telegrammen handlar huvudsakligen om belägringen av en övervägande syriansk och kristen by som hette Azakh. Där höll syrianer under flera månader stånd mot enheter från olika osmanska arméer med kombinerad turkisk och tysk ledning.

Från turkisk sida har man tidigare medgivit att många dog i regionen under första världskriget, men skyllt på "ociviliserade kurdiska stammar" som ska ha anfallit bland annat armenierna.

- En del kurder var inblandade, och enligt våra källor var de lovade att få behålla hälften av allt de stulit under plundringarna, säger David Gaunt.

Massakrerna i östra Turkiet under första världskriget har kallats det första moderna folkmordet. Det var välplanerat, genomfördes på kort tid och byggde på en ideologi - nationalismen - utan vare sig spontana eller känslomässiga inslag. En intressant detalj är att telegrammen visar att en tysk-turkisk styrka som deltog hade en tysk befälhavare, Max von Scheubner-Richter, som sedan blev en av Hitlers närmaste ideologiska rådgivare.

- Säkert talade de båda om Scheubner-Richters erfarenheter från massmorden, säger David Gaunt.

Orsaken till folkmordet var att man ville turkifiera östra Turkiet. Minoriteter och kristna folkgrupper fördrevs och bortåt en miljon människor dödades.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

21

Kommentarer

Det är skönt att sanningen kommer fram. Jag är syrian och har alltid sedan jag varit liten fått höra massa hemska historier från människor som överlevt massakern. Jag önskar att ni lyckas ännu mera med er forskning. Kanske kommer såret i varje syrian och armen själ att läkas om Turkiska regeringen erkänner det de har gjort.MVH Ninmar Maki

desto mer kommer ni hitta. För mig räcker det inte att Turkiska staten erkänner utan de ska betala för varje liv de tog. Judarna fick ersättning av Tyskland. Om både Turkiet och Tyskland är inblande så ska de både betala.

Det krävs inte mycket logik för att lista ut vilka grupper som var inblandade i folkmordet på ursprungsbefolkningen Assyrier/syrianer i norra Bethnahrin; Det är bara och titta på hur de mördades ägodelar har fördelats efter folkmordet och vilka grupper som fått ta över mark, boskap och värdefulla ägodelar efter folkmordet.Det som är sorgligt men skrattretande samtidigt är att folkmordet inte har slutat utan bara bytt form och politik. Jag syftar på dagens Turkiet och på Nordöstra Bethnahrin "Norra Irak", som idag har så gott som tömts på sin ursprungsbefolkning. Men på samma sätt som för 100 år sedan är omvärlden koncentrerad på sin politik till vilket pris som helst.

Det är oerhört glädjande att sanningen kommer allt närmare! Som barn till syrianer som dog under folkmordet är det oerhört viktigt att vår folkgrupp får upprättelse

Trots Turkiets massiva insatser för förnekande av folkmordet på armenier, assyrier/syrianer kommer folkmordet att erkännas inom snar framtid. Bevisen som belägger folkmordet är så pass starka, varför det blir omöjligt för Turkiet och kurder att vidhålla sitt nuvarande ställningstagande.Lucas

desto smutsigare blir det också, vill jag tilläga.Äntligen hörs vi igen, äntligen bryr sig någon, äntligen människor med civil curage. Trodde hjältar bara fanns i sagor men David Gaunt du är en sann hjälte.

En dagens ros till David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola. Du har nu tänt ett ljus för mina förfäder som mördats under grymma förhållanden av både turkar och kurder.Jag har sedan jag varit liten fått höra massa hemska berättelser från människor som överlevt massakern. Från bla. min farmor och hennes storebror om hur deras släktingar utrotats barbariskt. För att inte ha allt för lång kommentar väljer jag att inte ta upp några fall.Det som gör mig förvånad är när jag läser eller hör om ett förtryckar folk "stackars kurder" och Kudistan. Kurderna har inte lidit en bråkdel jämfört med vad de själva har gjort mot armenier och syrianer/assyrier och än idag gör anspråk på deras land, Mesopotamien (Två flodslandet). Med detta menar jag inte att det är rätt åt kurderna att de förtrycks. Turkarnas nu moderna utrotningsmetod mot syrianer fortsätter än idag. Nu har man bestämt att all obrukat mark tillfaller den Turkiska staten.Med detta har man då kapat och utrotat möjligheten för syrianer i exil att återvända någon gång till sitt land.En varm hälsningAugin

- Säg mig ett skäl till att Tukiet ska erkänna de hemskheter de har åsamkat på sin urbefolkning och jag är tyst resten av mitt liv. Dagens Turkiska Nation är bygd på plundring och mord, inte bara på Armenier, Syrianer, Kadeer, Greker utan tioatal andra minoritetsfolk i regionen. Om ett erkännande skulle komma så vore det isåfall att även erkänna en upplösning av den Turkiska Nationen, ty den existerar i praktiken inte. Turkiet har många etniska gruppers öden i sin samvete och listan på erkännande kan därför göras lång. Turkiska nationen hålls med järnhand av den mäktiga turkiska miltären och det är en fråga om tid då denna järnhand börja rosta. Ett erkännande kommer inom en 25 års period, men då är Turkiet redan i spillror och försöka rädda allt som kan räddas av de kvarvarande smulorna av utförda plundringarna genom tiderna.

Kurder och turkiska armen samlade kristna i grottorna och kvävde dem med rö. Grottorna är fulla av benrester än idag. Det vore på tiden om Turkiet kunde erkänna folkmordet på arameerna och andra kristna och inte skylla på kurderna enbart. De var turkarna som styrde men kurderna som genomförde massakern. Å religionens namn!

Enligt min beräkning från olika källor dödades direkt eller indirekt ca 350 000 greker och grekpontier av den turkiska statsmakten. Jag är ättling till dessa människor. Turkiet har varit, och är bland många idag, SUPERNATIONALISTER. Mycket farlig politik och ideologi då man riskerar dö för sina åsikter.

+++ GLÖM ALDRIG FOLKMORDEN BLAND KRISTNA +++

Genom tiderna har massor av människor i många världsdelar dödats och mördats i otaliga krig, aztekerna, inkaindianerna och massor av andra folkslag. Om vi idag måste erkänna varenda en av alla dessa folkmord skulle inte en enda person i världen vara utan skuld.
Vi är människor, vi är lättmanipulerade och vi har mycket lätt att ta steget att utföra folkmord (se bara på Balkan-kriget). Och vi kommer att utföra folkmord även i framtiden, var så säker det sker just nu mitt framför våra ögon, utan att vi reagerar nämnvärt på det.

Vi har inte lärt oss av historien och vi kommer aldrig att lära oss av dem. Hetsjakten mot Turkiet som inte ens existerade 1915 är ett tecken på detta. Denna hetsjakt är fortsättningen på följetongen att vi inte lär av historien. Vi fortsätter att sprida hat och skapar konflikter som leder till att fler människor dör, osv, osv....

Vi skulle kanske tillsätta en auktoritär militär domstol som dömde ättlingars ättlingar till folkmördare till döden. Då skulle en ny bisarr folkmord kunna äga rum, denna gång med folkets stöd.

Kom ihåg att glömska ibland är att ge framtiden en ny chans och att minnet vårt värsta fiende!

Katarina

Bra skrivet och tankvärt, men jag själv tänkte då man i lågstadiet fick höra om grymheter ur tex bibeln att; hur kunde de?, och hade redan där lärt mig lite om vart gränserna går och således så lärd man sig av historien.

Men du har rätt, att dra fram det ena folkmordet som hände för länge sedan medans det pågår andra i dag, är ju lite kluvet, och man undrar har de inte läst samma som jag i skolan mm? och det kan ju vara så att de inte fått den informationen sedan barnsben och därför inte inser vad de gör i hettan, och får ångra sig bitter senare då de inser vad de gjort och vad de själva hade tyckt, om de hört om sina handlingar, men om någon annan hade begått dem.

Detta är problemen med historia / glömska man vill glömma , men vet att någon som inte vet kan upprepa historien genom att inte ha fått information,så kanske en bok om grymheter genom tidera vore bra att ta fram, så att många kan tänka "hur kunde de" och på så sätt få en spärr i skallen, som mildrar och förhindrar övergrepp mm.

Kära nån då, hetsjakt mot Turkiet dom stackarna!
Katarina du är så urdemokratisk att mit hjärta håller på att spricka av det höga blodtryck som din kommentar ursakat.
Om dom som styr ett land fortsätter i samma banor som deras fäder gjorde för 100 år sedan, och landets fundamentet bygger på lögner:

1) Det var inget folkmord mot Armenier-Syrier-Pontier(greker)
2) Det finns inga Kurder i Turkiet
3) Alla är socialt lika i Türkiet
4) I Turkiet bor bara turkar, (t.ex. grekerna är inte greker utan romare)
5) Alla turkar är muslimer, men Türkiet är ett sekulariserat land, (imamerna får sin lön av inrikesministeriet)

Detta land som vill tillhöra Europa håller en ockupationsarmee i ett europeiskt land, (vilket den svenska utrikesministern förnekar), och dess politik alla dessa 100 år bygger på att utöka sitt lebensraum till öster, väster och söder och utr. ministern Hr. Davutoglu, (vilken Hr. Bildt ringde och tröstade) drömmer om den nya osmanska riket KAN MAN BARA TYCKA SYND OM att deras STORA FADER och grundare tillhörde den armee som utförde rensningarna!

Allt lyser klart under solen!
Tack Sveriges Riksdag = Svenska folket!

Hej!
dina kommentarer är så bisarra att man inte vill kommentera. du är turk och preciss som alla andra turkar vill påstå att ni skall höra till mänskligheten.
Om turkiet inte existerade och att det är inte en urtidas historia att turkarna har dödat 1,5 milj armenier under ett och samma år, och sedan skylla på islam, bybor, och annat. varför kan de inte erkänna att ett sådant illdåd har ägt rum. inte för länge sedan. det finns människor som har varit med om det och lever fortfarande.

katarina är inte ditt riktiga namn.
säg som det är att du heter fatima och är turk. för dina ord luktar barbariskt.

NI KOMMER ATT VÄNTA LÄNGE PÅ ATT TURKISKA REGERINGEN SKA ERKÄNNA FOLKMORD !!!

VAR HAR SVERIGES REGERING FÅTT LUFT IFRÅN ???

VAR FINNS BEVISEN ???

DE DEM SOM BORDE BE OM FÖRLÅTELSE DE JUST DEM SOM SMUTSKASTAR !!!

REGERINGAR SKA LEDA ETT LAND INTE DÖMMA ANDRA LÄNDER !!!

VET NI HUR MÅNGA OLIKA FOLKSLAG SOM FINNS I TURKIET LEVER SIDA VID SIDA ???

KONSTIGT SÅ ÄR DET NÅGRA SOM ALLTID STICKER UT OCH VILL DELA MEN DET FUNKAR INTE HELLER !!!

ISTÄLLET SKA MAN SMUTSKASTA !!!

TILL SVERIGES REGERING:

VARFÖR INTE STOPPA FOLKMORD SOM PÅGÅR JUST NU?
ISTÄLLET FÖR ATT LÄGGA NÄSAN I NÅGOT SOM HAR HÄNT FÖR 95ÅR SEDAN, NU HAR NI RÖSTAT FRAM FOLKMORD I TURKIET.

VEM STÅR PÅ TUR? ÄR NI MODIGA NOG FÖR ATT RÖSTA FRAM VAD USA, FRANKRIKE ELLER ENGLAND HAR FÖR FOLKMORD PÅ NACKEN?

Jag förstår inte vad ni menar...
Är ni rädda för sanningen?

Jag tyckter det är helt rätt av Sveriges Riksdag
att rösta om folkmordet!

Är det nåt som skall belysas är det armeniernas folkmord på turkar i området, dessa banditförband uppmuntrades först av ryssar sen fransmän och bägge övergav dessa femtekolonnare när det hettade till.
Turkar (främst kurder) hämnades på dessa och dessa fick med statens hjälp flytta ner mot Syrien, dessas ättlingar finns numera framförallt i USA, Frankrike, Australien samt Latin-amerika mm.
Många armenier hävdade att de var aleviter (både kurdiska och turkiska) för att undkomma deportation med ett osäkert kommande i främmande land. Dessa finns kvar och börjar göra sig synliga genom att begära namnbyte i domstol till kristna namn, men många är fortfarande krypto (bland sunnitiska kurder blir dessa utpekade ganska ofta).

Flera syrianska/assyriska klaner talar kurdiska idag och utövar sin religion fritt ( de ville inte blanda sig in i kolonialmakternas ambitioner ) men de är några, många bor i Södertälje nu ;)

Ang. grekerna (de vart deporterade under folkutbytningen efter republikens grundande) så får även de skylla sig eftersom Grekland (avknoppad och grundad tidigt 1800-tal snarlikt dagens gränser) anföll Turkiet (västra och södra delen) under första världskriget http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsta_v%C3%A4rldskriget
Efter turkarnas seger under befrielsekriget anfölls de igen utav Grekland samt Armenien http://sv.wikipedia.org/wiki/Turkiska_frihetskriget
Efter grekisk initiativ så skedde en utbyte av befolkning 1926.

Turkar försvarade sitt land mot invasionsstyrkor och banditförband som utlovades belöning efter kriget.

Vad hade dessa främmande makter där att göra ? Varför hjälpte parasiterna fiendeländerna ?

Ang. Hjalmar B. som ovan nämnde så var han väl en sån som politiker fortfarande är idag ? Finns en annan svensk so t o m var ögonvittne på plats http://www.tallarmeniantale.com/swedish-eyewitness.htm

Till syrianerna/assyrianerna , tror ni att ni skulle kunna hävda er i en armenisk stat/land ? Ni skulle försvinna !

Till anatoliska greker och armenier : sluta upp med offersyndromet och acceptera läget att ni valde fel sida under krigen/kriget !

PS. finns många historiker som inte vågar presentera historiska fakta p g a pressen och hoten från ovan folk (även vissa kurder , krypto eller ej, ansluter sig i talkören ovan, tänkandes min fiendes fiende är min vän) och detta bör belysas i olika forskningsforum.

Vilka bevis är framförda ? Verkar mer som ett antagande denna bekräftelse.
Kan han läsa gamla turkiska alfabetet ?

Tack så mycket för den här underbara artiklen som tar upp folkmordet på Assyrier, Armenier och Greker. Både länder Turkiet och även Tyskland var inblandade i den första moderna folkmordet som utfördes i första världskriget vilket inspierade tyskarna att utföra ett till folkmord på judar, handikappade människor, katoliker mm i andra världskriget. Turkiet måste erkänna folkmordet på assyrier, armeniner och greker, över 3.5 miljoner människor dog och vi iag är ättlignar till de som överlevde folkmorden på dessa folk som var kristna etniska grupper.