Annons

Turkiska källor bekräftar folkmord

Länge har folkmordet på armenier under första världskriget förnekats, men nu bekräftas det även av turkiska källor.

- Man kan nu på ett mycket konkret sätt belägga hur folkmordet på armenier, syrianer, assyrier och kaldéer planerades och genomfördes, säger David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola. Jag och mina kolleger har med hjälp av experter från hela världen dechiffrerat och översatt telegram som skickats mellan den turkiska armén och den osmanska centralmakten. Telegrammen avslöjar namnen på många av de viktiga personerna och nämner också hemliga specialförband som utförde folkmordet.

Telegrammen handlar huvudsakligen om belägringen av en övervägande syriansk och kristen by som hette Azakh. Där höll syrianer under flera månader stånd mot enheter från olika osmanska arméer med kombinerad turkisk och tysk ledning.

Från turkisk sida har man tidigare medgivit att många dog i regionen under första världskriget, men skyllt på "ociviliserade kurdiska stammar" som ska ha anfallit bland annat armenierna.

- En del kurder var inblandade, och enligt våra källor var de lovade att få behålla hälften av allt de stulit under plundringarna, säger David Gaunt.

Massakrerna i östra Turkiet under första världskriget har kallats det första moderna folkmordet. Det var välplanerat, genomfördes på kort tid och byggde på en ideologi - nationalismen - utan vare sig spontana eller känslomässiga inslag. En intressant detalj är att telegrammen visar att en tysk-turkisk styrka som deltog hade en tysk befälhavare, Max von Scheubner-Richter, som sedan blev en av Hitlers närmaste ideologiska rådgivare.

- Säkert talade de båda om Scheubner-Richters erfarenheter från massmorden, säger David Gaunt.

Orsaken till folkmordet var att man ville turkifiera östra Turkiet. Minoriteter och kristna folkgrupper fördrevs och bortåt en miljon människor dödades.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

21

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det är skönt att sanningen kommer fram. Jag är syrian och har alltid sedan jag varit liten fått höra massa hemska historier från människor som överlevt massakern. Jag önskar att ni lyckas ännu mera med er forskning. Kanske kommer såret i varje syrian och armen själ att läkas om Turkiska regeringen erkänner det de har gjort.MVH Ninmar Maki

desto mer kommer ni hitta. För mig räcker det inte att Turkiska staten erkänner utan de ska betala för varje liv de tog. Judarna fick ersättning av Tyskland. Om både Turkiet och Tyskland är inblande så ska de både betala.

Det krävs inte mycket logik för att lista ut vilka grupper som var inblandade i folkmordet på ursprungsbefolkningen Assyrier/syrianer i norra Bethnahrin; Det är bara och titta på hur de mördades ägodelar har fördelats efter folkmordet och vilka grupper som fått ta över mark, boskap och värdefulla ägodelar efter folkmordet.Det som är sorgligt men skrattretande samtidigt är att folkmordet inte har slutat utan bara bytt form och politik. Jag syftar på dagens Turkiet och på Nordöstra Bethnahrin "Norra Irak", som idag har så gott som tömts på sin ursprungsbefolkning. Men på samma sätt som för 100 år sedan är omvärlden koncentrerad på sin politik till vilket pris som helst.

Det är oerhört glädjande att sanningen kommer allt närmare! Som barn till syrianer som dog under folkmordet är det oerhört viktigt att vår folkgrupp får upprättelse

Trots Turkiets massiva insatser för förnekande av folkmordet på armenier, assyrier/syrianer kommer folkmordet att erkännas inom snar framtid. Bevisen som belägger folkmordet är så pass starka, varför det blir omöjligt för Turkiet och kurder att vidhålla sitt nuvarande ställningstagande.Lucas

desto smutsigare blir det också, vill jag tilläga.Äntligen hörs vi igen, äntligen bryr sig någon, äntligen människor med civil curage. Trodde hjältar bara fanns i sagor men David Gaunt du är en sann hjälte.

En dagens ros till David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola. Du har nu tänt ett ljus för mina förfäder som mördats under grymma förhållanden av både turkar och kurder.Jag har sedan jag varit liten fått höra massa hemska berättelser från människor som överlevt massakern. Från bla. min farmor och hennes storebror om hur deras släktingar utrotats barbariskt. För att inte ha allt för lång kommentar väljer jag att inte ta upp några fall.Det som gör mig förvånad är när jag läser eller hör om ett förtryckar folk "stackars kurder" och Kudistan. Kurderna har inte lidit en bråkdel jämfört med vad de själva har gjort mot armenier och syrianer/assyrier och än idag gör anspråk på deras land, Mesopotamien (Två flodslandet). Med detta menar jag inte att det är rätt åt kurderna att de förtrycks. Turkarnas nu moderna utrotningsmetod mot syrianer fortsätter än idag. Nu har man bestämt att all obrukat mark tillfaller den Turkiska staten.Med detta har man då kapat och utrotat möjligheten för syrianer i exil att återvända någon gång till sitt land.En varm hälsningAugin

- Säg mig ett skäl till att Tukiet ska erkänna de hemskheter de har åsamkat på sin urbefolkning och jag är tyst resten av mitt liv. Dagens Turkiska Nation är bygd på plundring och mord, inte bara på Armenier, Syrianer, Kadeer, Greker utan tioatal andra minoritetsfolk i regionen. Om ett erkännande skulle komma så vore det isåfall att även erkänna en upplösning av den Turkiska Nationen, ty den existerar i praktiken inte. Turkiet har många etniska gruppers öden i sin samvete och listan på erkännande kan därför göras lång. Turkiska nationen hålls med järnhand av den mäktiga turkiska miltären och det är en fråga om tid då denna järnhand börja rosta. Ett erkännande kommer inom en 25 års period, men då är Turkiet redan i spillror och försöka rädda allt som kan räddas av de kvarvarande smulorna av utförda plundringarna genom tiderna.

Kurder och turkiska armen samlade kristna i grottorna och kvävde dem med rö. Grottorna är fulla av benrester än idag. Det vore på tiden om Turkiet kunde erkänna folkmordet på arameerna och andra kristna och inte skylla på kurderna enbart. De var turkarna som styrde men kurderna som genomförde massakern. Å religionens namn!

Enligt min beräkning från olika källor dödades direkt eller indirekt ca 350 000 greker och grekpontier av den turkiska statsmakten. Jag är ättling till dessa människor. Turkiet har varit, och är bland många idag, SUPERNATIONALISTER. Mycket farlig politik och ideologi då man riskerar dö för sina åsikter.

+++ GLÖM ALDRIG FOLKMORDEN BLAND KRISTNA +++

Lägg till kommentar