Annons

Bokanmälan: Bakterien - bättre än sitt rykte

Bakterier har oförtjänt dåligt rykte hos allmänheten. Och visst finns det lömska bakterier som orsakar sjukdom och ställer till med besvär på annat sätt. Men de flesta bakterier och mikrosvampar är harmlösa, ibland till och med nyttiga.

Annons

Visste du att snälla streptokocker ingår i den cocktail av bakterier som omvandlar mjölk till filmjölk, att bakterier kan lägga sig och sova i hundratals år och att även det bästa dricksvatten innehåller levande bakterier?

Denna lilla, behändiga bilderbok bjuder på 28 exempel från bakteriernas och mikrobernas värld. De behandlas uppslag för uppslag och består av en kort och lättillgänglig text och en illustration i form av ett fotografi.

Karsten Pedersen är professor i mikrobiologi och välkänd för Forskning & Framstegs läsare. Senast medverkade han med en artikel om livet i den starkt förorenade floden Rio Tinto i Spanien.

Litteraturhänvisningar

På strövtåg i mikrobernas värld

Pedersen, Karsten
Mikrobiome

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.