Annons

En tanke fångad i flykten

Bilder på hjärnor med lysande, aktiva punkter har vi sett många av.

De framställs genom att forskarna under en viss tidsperiod tar mängder av bilder på försökspersoner, dels i vila, dels när de utför en viss övning. Bilderna läggs sedan samman till en.

Denna bild är däremot resultatet av en enda tagning med världens kraftfullaste magnetresonanskamera och visar hur det ser ut precis när hjärnan förstår vad den ser. I försöket fick personen se en mängd olika prickmönster, som skulle kategoriseras i två klasser. Här har personen just insett på vilket sätt mönstren är olika. Flera områden som sköter ögonrörelser är aktiva och dessutom den del av hjärnan som behandlar så kallad visu-spatial information.

Kameran har en extra stark magnet som ger upphov till det nödvändiga magnetfältet, 9,4 tesla jämfört med 1,5 tesla som är standard. Det gör det möjligt att avbilda de svaga signalerna från ämnen som kol, syre, kväve, fosfor, kalium och natrium som ingår i hjärnans ämnesomsättning. Tidigare har det bara gått att avbilda signaler från vattenmolekyler.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

att kalla några färger på en bild för tankar är verkligen naturvetenskapligt inskränkt. tankar är större än kroppen och kan givetvis inte mätas med elektroniska instrument. det som mäts är bara effekten av tankarna. glöm inte det.

Lägg till kommentar