Annons

Fler slogs för de allierade än för Nazityskland

På senare år har de svenskar som slogs under andra världskriget i det nazityska halvmilitära kampförbundet Schutzstaffeln, SS, uppmärksammats.

Annons

Men av de över 9 000 svenskar som deltog frivilligt i kriget valde de flesta att kämpa mot nazismen. De flesta av dem var sjömän som medverkade i riskfyllda konvojer. Andra valde att slåss med amerikanska och brittiska styrkor.

Bara omkring 200 svenskar valde att gå med i SS, medan exempelvis tusentals danskar och norrmän anslöt sig dit.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Tacksam källhänvisning!HG

Under den korta notisen står: Källa: Svenskar i krig (Historiska media, 2004). Det betyder att "Svenskar i krig" är en bok utgiven år 2004 av förlaget Historiska Media, som ligger i Lund. Www-adressen dit är, helt naturligt, www.historiskamedia.se.

Som sagt, vi anger källa i F&F, så även i denna notis. Alla som är intresserade ska ha möjlighet att läsa vidare och se att våra uppgifter stämmer.