Annons

För 400 år sedan

En av den moderna vetenskapens fäder, britten Francis Bacon (född 1561), publicerade år 1605 boken Advancement of learning.

Författare: 

Publicerad:

2005-01-01

Hans utgångspunkt var att skolastiken, den enögda metod för kunskapsinhämtning som varit rådande i mer än 500 år, blivit ofruktbar genom sin dogmatism och sitt pedanteri. Han var också motståndare till magi och ockultism. Likaledes skilde han mellan rationell kunskap, som erhålls genom empiriska undersökningar, och uppenbarad kunskap, som tillhör teologins område.

Han ansåg att praktiskt inriktad filosofi och vetenskap, särskild naturvetenskap, skulle komma att gagna mänskligheten. Men för att vetenskapen ska bli till nytta måste den organiseras, ansåg han. Forskningsresultat måste ordnas och spridas, exempelvis genom akademier och tidskrifter, så att inte alla upprepar samma misstag.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar