Annons

Kvantdatorminne av cesium

Fungerande atomminne för framtida kvantdator nu skapat i laboratoriemiljö.

I teorin ska kvantdatorer kunna utföra extremt snabba beräkningar, till exempel knäcka krypterad information på rekordtid. Men i praktiken är inte mycket åstadkommet ännu.

Nu är dock ett litet steg på väg mot en fungerande kvantdator taget i ett laboratorium i Tyskland. Forskare vid Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn har lyckats bygga ett "minne" med hjälp av cesiumatomer fångade i en laserstråle. Med mikrovågsstrålning kunde de "skriva" information till minnet, som de något senare "avläste" med ytterligare en laserstråle och en digitalkamera. Därmed bekräftades att forskarna kan styra en kvantpartikels värde, vilket är en förutsättning för en fungerande kvantdator.

Nästa steg är dock betydligt svårare. Nu gäller det att få kvantdatorminnet att reagera med ett annat minne så att de tillsammans utför en beräkning. De tyska forskarna är dock optimistiska. Fysikdoktoranden Dominik Schrader säger till den brittiska tidskriften New Scientist att forskarlaget kommer att kunna bygga ett sådant system inom två år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Eftersom en partikel kan vara endera på eller av och i kvanttermer den kan vara både på och av samtidigt hur vet man då orsaken till att en kvantdator inte fungerar om man inte vet ens om man satt på den eller stängt av datorn?Det kan ju faktiskt vara så att man försöker få den avstängda datorn att fungera medan den påsatta datorn redan skrivit ut resultatet, fast i ett annat universum.

Nämligen i det första universumet, för det "andra" är upptaget av obestämda kvantbitar. Sådana kan inte stängas av eller sättas på, bara adderas som byggstenar. En avstängd kvantdator har residualelektricitet i korttidsminnet (långtidsminne saknas, det är ju själva definitionen), vilket gör att av-på-knappen saknar betydelse när det gäller att avgöra vilket universum som ligger närmast.

Kanske har jag fel i detta universum men bannemej inte i det andra... ;-)

Lägg till kommentar