Annons

Musslor kan rena haven

Musselodling på västkusten ger bättre havsmiljö, visar utredning från Fiskeriverket.

I dag leder mänskliga aktiviteter, främst gödslingen i jordbruket, till att det förs ut för mycket näringsämnen i haven, exempelvis fosfor och kväve. Det orsakar bland annat tillväxt av plankton, som i sin tur minskar mängden syre i haven. Men plankton är också mat för musslor. Att utöka musselodlingen på västkusten kan därför på ett naturligt sätt minska obalansen av näringsämnen i haven. Blåmusslan är bra på att filtrera vatten och ta upp kväve via alger. När musslorna skördas, lyfts kvävet ur det marina systemet och återförs till land.

- Normalt innebär fiskodling en belastning på miljön, men med musselodling är det tvärtom. Miljöeffekterna är på plussidan, rejält på plussidan, säger Staffan Larsson på Fiskeriverket.

Årligen produceras 1 500 ton musslor i Sverige och 700 000 ton i Europa. Enligt Fiskeriverkets utredning skulle en ökad musselodling i Sverige på 60 000 ton kunna ta upp 600 ton kväve ur haven per år och därmed avsevärt förbättra havsmiljön.

- En sådan produktion skulle bara kräva ett utrymme på 380 hektar utspritt längs västkusten. Det motsvarar storleken på en enda större jordbruksfastighet, säger han.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)