Annons

Ny pollineringsmetod upptäckt

Den lilla blomman C. coenobialis hänger på klippväggar i fuktiga skogar i södra Kina.

Författare: 

Publicerad:

2005-01-01

När botanikern Yingqiang Wang vid universitetet i Guangzhou (tidigare Kanton) i ett experiment täckte över blommorna med påsar för att förhindra pollinering via vind och insekter, såg han till sin förvåning att blommorna trots detta producerade frön.

Förbryllad tog han med några plantor till laboratoriet för närstudium. Med hjälp av mikroskop upptäckte han att de hanliga blomdelarna på morgonen utsöndrar en pollenfylld oljedroppe som på eftermiddagen har spritt sig till de honliga blomdelarna. Eftersom blommorna sitter vågrätt är det inte i första hand gravitationen utan oljans egna spridningsegenskaper som åstadkommer pollineringen.

Forskningen har publicerats i Nature.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar