Annons

Sökes: Europeiska kvinnor till sängexperiment

För första gången söker nu Europeiska rymdstyrelsen, ESA, kvinnor som är villiga att delta i ett försök inför längre rymdresor.

Författare: 

Publicerad:

2005-01-01

Man vill simulera effekter av tyngdlöshet genom att låta 24 kvinnor ligga till sängs i 60 dagar med start den 22 februari. Tanken är att undersöka hur muskler, blodvärden, hjärtarbetet, immunsystemet, benstommen och humöret påverkas.

De 24 kvinnorna ska delas i tre grupper med åtta i varje. En grupp ska få extra näringstillskott, en annan får mer fysisk träning, medan kontrollgruppen lämnas utan extra insatser. Sedan annonseringen har över 700 kvinnor anmält intresse. De flesta är från Frankrike, där försöket genomförs på ett sjukhus i Toulouse. Nu söker man efter fler frivilliga, helst från Europas alla hörn.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar