Annons

Smaken sitter i hjärnan

Pepsi och Coke smakar likadant men ger olika hjärnavtryck beroende på vilken dryck personen föredrar.

Annons

De båda sockerkulörfärgade dryckerna är mycket lika varandra både kemiskt och fysiskt, men många hävdar bestämt att den ena är mycket godare än den andra. Detta använde en amerikansk grupp forskare för att studera hur kulturella förväntningar påverkar hur vi upplever smak.

I försöken deltog 67 personer, som fick sörpla läsk samtidigt som deras hjärnor avbildades med magnetresonanskamera. När läsken levererades anonymt aktiverades en del av hjärnan som enbart reagerar på smak.

Men när dryckens identitet var känd visade sig andra hjärnstrukturer spela in, bland annat hippocampus och en del i högra pannloben. Den senare tycks påverka smakupplevelsen beroende på tidigare inhämtad kulturell information, medan hippocampus svarar för hågkomst och framtagande av sådan information, skriver forskarna i tidskriften Neuron.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

vad är sockerkulörfärgade??

Det bruna i CokaCola kommer från bränt socker. Kulörsoya är också brunt pga bränt socker.Och diverse fler bruna livsmedel.Bränt socker heter E-150a men är helt ofarligt socker som hettats upp tills det karamelliserats och fått en behaglig brun färg.Rätta mej om jag har fel.