Annons

Bokanmälan: Om hur barn blir till - för barn

Detta ämne är ständigt aktuellt, och jag tycker att den här boken för barn är ett både rolig och intressant sätt att introducera vetenskap och forskning för de yngre.

Den ger tydlig och riklig information om kroppens celler och om hur egenskaper kan ärvas. Exempelvis tar den upp varför syskon inte ser exakt lika ut, trots att de har samma föräldrar. Det är hemmaforskaren Proffen som tillsammans med Ugglan reder ut begreppen steg för steg, medan Frun (som jobbar i Alaska) bidrar med kloka synpunkter per brev.

På vänstersidorna förklaras olika avsnitt i litet längre texter, exempelvis vad celler och kromosomer är. Här väjer författarna inte heller för begrepp som stamceller och kloning eller för de etiska ställningstaganden som är förknippade med sådan forskning. Högersidorna är rikt bildsatta med illustrationer som förklarar och ifrågasätter textens innehåll.

Boken tar också upp hur kroppen ändras i puberteten. Finstämt men tydligt beskrivs exempelvis hur de sovande äggen i flickans äggstockar vaknar till liv och mognar när de duschas med östrogen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar