Annons

Tunnfilm i tanken

Tunna lager av magnesium och yttrium är en möjlig kombination för framtidens vätgastank.

Vätgas är ett eftertraktat fordonsbränsle, bland annat av miljöskäl. Ett avgörande hinder är dock att det saknas ett säkert och samtidigt effektivt sätt att lagra gasen i fordonet. I en avhandling vid Fysiska institutionen, Uppsala universitet, visar nu Emil Johansson att extremt tunna lager av magnesium och yttrium kan vara en framgångsrik väg.

Magnesium är en av de metaller som tidigare prövats för lagring av vätgas. Vätet trycks in i metallen, och tillsammans bildar de en så kallad hydrerad form. Men reaktionen kräver mycket hög temperatur och högt tryck, vilket gör den praktiskt olämplig att genomföra i större skala. Emil Johansson har nu undersökt om tunna filmer av olika blandningar, till exempel magnesium och nickel eller yttrium, kan sänka behovet av den energi som behövs för att trycka in vätet i metallen.

Hans försök visar att det fungerar betydligt bättre än med klassiska tekniker som exempelvis att smälta metallen:

- Det är möjligt att nå den helt hydrerade formen vid betydligt lägre tryck och temperatur än vad som tidigare har rapporterats, berättar Emil Johansson.

För att gå hela vägen till en ny lagringsmetod måste dock ytterligare hinder klaras av, till exempel att gå från de tunnfilmer framställda i laboratorium till fabriksmässigt tillverkade blandningar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar