Annons

Bokanmälan: Var glad när du gör eld!

På mitt skrivbord har några få böcker dröjt sig kvar genom åren.

Publicerad:

2005-04-01

En favorit är Snö av Jokkmokksförfattaren Yngve Ryd, en grundlig dokumentation av samisk snökunskap i ord och bild. Jag kan förlora mig hur länge som helst i den boken. Nu kommer en ny bok från samme författare.

Denna gång har han tagit sig an elden, och boken bygger på intervjuer med äldre samer om allt som rör detta livsviktiga element. Det är utförligt om metoder och bränslen. Ett kapitel handlar till exempel om konsten att sova på glöd och har underrubriker som "En ovan människa brinner säkerligen". Det här ger en underbar inblick i samernas kultur och hur livet i fjällvärlden har gestaltat sig.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar