Annons

Isberg på kollisionskurs

Ett stort isberg har parkerat sig utanför Scottkusten på Antarktis och gör livet svårt för pingvinerna.

Författare: 

Publicerad:

2005-04-01

Isberget, kallat B-15A, är 3 000 kvadratkilometer stort och blockerar isen i McMurdobukten. Isen skulle normalt brytas upp av havsströmmarna och flyta ut i Rosshavet. Men nu ligger ett tjockt vintertäcke kvar och vållar problem för invånarna på Antarktis.

Pingviner som har blivit instängda måste ta en lång omväg för att nå öppet vatten och hämta mat till ungarna. Lyckas de inte göra den långa vändan kommer många pingvinungar att duka under. Det är däremot ingen fara för människorna på den amerikanska forskningsstationen McMurdo, dit isbrytare med förnödenheter kan ta sig fram, även om vägen i år var dubbelt så lång som vanligt.

B-15A har vållat problem i området alltsedan den bröts loss från ett isberg i Rosshavet för fem år sedan. Forskare tror att berget lossnade i en naturlig tillväxtprocess hos glaciärerer - de bryts av med mellan 50 och 100 års mellanrum, när de växt till sig för långt ut i havet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Intressant och bra för skolarbetet, Tack för hjälpen med uppsatsen!

Lägg till kommentar