Annons

Krabba med bra luktsinne

Palmkrabban i Indiska oceanen har utvecklat en mycket effektiv "insektsnäsa".

På fem miljoner år har palmkrabban tagit sig upp ur havet för att leva på land. Den har bytt ut gälar mot lungor och utvecklat ett enastående bra luktsinne - bland annat för att kunna hitta sin föda, kokosnötter. Det visar doftforskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Palmkrabban finns på Julön i Indiska oceanen. Den är världens största landlevande leddjur, den väger upp till 4 kilo och mäter över 0,5 meter. Krabborna klättrar upp i höga palmer för att leta efter kokosnötter som de sedan knäcker med sina kraftiga klor.

- Krabban är helt anpassad till ett liv på land, och den drunknar faktiskt om den sänks ner i vatten, säger professor Bill Hansson.

De trädklättrande krabborna har under anpassningen helt byggt om sina luktorgan som sitter i antennerna. Krabbornas luktorgan är lika känsliga för vissa dofter som de allra doftkänsligaste insekterna.

- Krabborna och somliga insekter kan uppfatta en viss doft, även om det bara finns en enstaka doftmolekyl per kubikcentimeter luft. Människan behöver minst en miljard doftmolekyler i samma mängd luft för att kunna registrera en viss doft, säger Bill Hansson.

Att krabban har utvecklat en liknande näsa som insekter illustrerar hur likartade behov hos mycket avlägset besläktade arter kan resultera i jämförbara lösningar. Nästa steg är att utforska om krabborna kommunicerar inbördes med dofter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar