Annons

Stjärnkyrkogård mitt i Vintergatan

I centrum av vår galax Vintergatan finns ett supermassivt svart hål, Sagittarius A*.

Ny forskning visar överraskande att det omges av en svärm av mindre svarta hål som har samlats där under årmiljarderna. Dessa kommer så småningom att uppslukas av det största av dem alla, vilket bidrar till att förklara hur stora svarta hål blir ännu väldigare.

De små svarta hålen är stjärnor som kollapsat och blivit så kompakta att inte ens ljus kan lämna dem. Ofta förekommer de i par med en så kallad neutronstjärna, och tillsammans sänder de ut energirika röntgenvågor. Forskarna sökte igenom alla röntgenkällor runt Sagittarius A* som bär tecken på att vara svarta hål och fick fyra träffar inom bara tre ljusårs avstånd från hålet i centrum. Detta tyder på att många fler små svarta hål, kanske uppåt 10 000 stycken, omringar galaxens centrum.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar