Annons

Tanden som får dig att dregla

Muntorrhet kan botas med implantat som stimulerar salivavsöndringen.

Författare: 

Publicerad:

2005-04-01

Att ha torr mun är inte bara obehagligt, det leder också till återkommande infektioner i munnen, spruckna läppar och ökad risk för karies. Många äldre drabbas av muntorrhet, men också patienter med Parkinson och aids. Muntorrhet är dessutom en vanlig biverkning av antidepressiva medel.

För att råda bot på torra munnar har Andy Wolff och Ben Beiski, tandläkare respektive ingenjör verksamma i Israel, tillsammans med forskare i bland annat Tyskland, Italien och Spanien konstruerat en konstgjord tand som kan öka salivavsöndringen.

Implantatet placeras på visdomstandens plats och stimulerar de körtlar som inte skickar ut tillräckligt med saliv. Den konstgjorda tanden innehåller en mikroprocessor, en fuktsensor samt elektroder som stimulerar den nerv som kontrollerar salivproduktionen. Patienten kan styra och finjustera tandens funktion genom en fjärrkontroll. De första försöken med en prototyp har fallit väl ut, och forskarna hoppas kunna få fram en säljbar saliveringstand redan under 2005.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar