Annons

Tyget som lyssnar

Tänk en skärmvägg som reser ragg när ljudet i lokalen blir för högt. Materialet dämpar då ljudet effektivare.

Författare: 

Publicerad:

2005-06-01

Dessutom kan tyget ändra färg så att de som är i rummet ser att ljudnivån har stigit.

Med inbyggda sensorer skulle detta kunna vara fullt möjligt. Det anser i alla fall Margareta Zetterblom, doktorand vid Högskolan i Borås, som tillsammans med trikåföretaget Acqwool i Gällstad arbetar med att ta fram tyger som aktivt dämpar ljud.

Margareta Zetterblom har visat att elastiskt stickade material är särskilt lämpliga som bullerdämpare. Tanken är att en matta, en skärmvägg eller kanske tyget i en möbel ska reagera med hjälp av inbyggda bullersensorer. När det är tyst är textilien slät, när det är oväsen över ett visst decibeltal drar den ihop sig.

- Än så länge är det mest visioner. Projektet är fullt möjligt, men några konkreta lösningar har jag ännu inte kommit fram till, säger Margareta Zetterblom.

En fråga gäller hur mattan ska få den energi som behövs för att driva sensorerna och dra ihop tyget.

- Det händer en del på detta område, till exempel pågår forskning om textila batterier med ett antal laminerade lager av olika material.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar