Annons

Tandlöst ömhetsbevis

En förmänniska som dog för närmare 1,8 miljoner år sedan i nuvarande Dmanisi, Georgien, klarade sig under åratal i slutet av sitt liv med en enda tand i munnen.

Annons

Publicerad:

2005-07-01

Forskarna bakom fyndet tror att den ovanligt välbevarade skallen och käken är det äldsta bevarade spåret efter medkänsla med gamla och sjuka.

- Han eller hon - vi vet inte vilket - måste ha ätit kött åtminstone under vintrarna. Möjligen var det tack vare hjälp från andra som det gick att klara sig så länge utan tänder, säger David Lordkipanidze, chef för Georgiens Nationalmuseum i Tbilisi.

Vänster hörntand satt fortfarande kvar i underkäken när förmänniskan från Dmanisi dog. I övrigt var tandraderna tomma. De håligheter som normalt rymmer tändernas rötter var tilltäppta av nybildad benvävnad, vilket brukar ta flera år.

Fyndet är i sig inget slutgiltigt stöd för att våra förfäder Homo ergaster verkligen vårdade sina gamla i den bemärkelse som vi lägger i ordet, kommenterar Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi vid Uppsala universitet.

- Men de levde i grupp sammanhållna av nära släktband, så det skulle inte förvåna om en tandlös gamling fick smaka när de samlades runt köttgrytan, säger han.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.