Annons

Bokanmälan: Om elektronen och mycket, mycket mer

Om man tänker att telegrafens, datorns och radarns historia har elektriciteten gemensamt så är det inte svårt att inse att boken Elektricitet har ett brett anslag.

Författare: 

Publicerad:

2005-07-01

David Bodanis, författaren bakom succén E=mc2, berättar i sin nya bok om allt från big bang och synapser till atlantkablar och patentstölder. Visst förmedlas det en och annan skröna - texten är både ordrik och utsmyckad - men på det hela taget är det lättläst och roande. Här får vi till exempel möta dövläraren Graham Bell, datorteoretikern Alan Turing och farmakologen Otto Loewi. Många okända, och få som vi i första hand skulle förknippa med elektricitet. David Bodanis har den goda smaken att placera de mer typiska Ampère, Volta och Watt i andra hand.

Även om boken handlar mest om männen och kvinnorna bakom de elektriska tingen och fenomenen, skymtar elektriciteten med jämna mellanrum. Metaforerna och liknelserna är ibland en smula sökta men de fungerar. Man förstår. Och när boken är slut vet läsaren mer om det mesta, däribland elektricitet, trots att man bara tycker sig ha mött en kavalkad av människor.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej!Du säger succé boken E likma med m c i kvadrat. Einstein är faktiskt min idol.Denna bok var värdelös och jag avbröt läsandet.Så det var ingen succé.

Hej Omar,Försäljningsmässigt vad E=mc2 helt klart en succé. Det betyder ju inte att alla måste gilla den. Det vore intressant att höra varför du inte tyckte om den.

Lägg till kommentar