Annons

För 50 år sedan

Sjukdomen polio, eller barnförlamning som den kallades, var förr ett gissel.

Men år 1955 lyckades den amerikanske mikrobiologen Jonas Edward Salk ta fram ett fungerande vaccin som då började användas i USA. Massvaccinationer av skolbarn gav genast resultat och minskade antalet insjuknade dramatiskt: år 1955 fick nästan 29 000 amerikaner denna diagnos, två år senare knappt en femtedel.

I Sverige började man vaccinera mot polio år 1957. Sjukdomen har sedan dess försvunnit, men många lever med sviterna.

För 100 år sedan

Den franske visionäre författaren Jules Verne, född 1828, dog år 1905. Bland hans mest kända verk finns Till jordens medelpunkt, Från jorden till månen, En världsomsegling under havet, Den hemlighetsfulla ön och Jorden runt på 80 dagar - alla filmatiserade minst en gång.

Vernes specialitet var att kombinera exotiska reseskildringar med teknik och vetenskap. Hans livssyn var framstegsoptimistisk och humanistisk, och han har i alla år haft stor framgång hos bokpubliken och, allt eftersom tiden gått, även hos kritiker och litteraturvetare.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar