Annons

Halvsläckt skärm sparar batteri

Ny teknik som släcker delar av skärmen ökar dessutom användarvänligheten.

Skärmen tillhör en handdators eller bärbar dators största energislukare. Nu finns dock en ny metod för att spara på batteriet. Partha Ranganathan vid HP Labs i USA har utvecklat en metod för att släcka ner delar av skärmen. När till exempel en dialogruta visas släcks skärmen ner utom på den yta som visar just rutan, och när en meny visas är bara den belyst. Hans beräkningar visar att batteriets livslängd kan fördubblas med dessa metoder.

En oväntad bieffekt är att när man släcker ner delar av skärmen och bara belyser det som är viktigast ökar också användarvänligheten. De användarstudier som Partha Ranganathan gjort visar att användarna föredrar energisparsystemet framför ett traditionellt eftersom energisparsystemet är tydligare och lättare att använda.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar