Annons

Lider humrar när de kokas?

Sverre Sjölander, professor i etologi vid Linköpings universitet, svarar att ingen vet, men att det är troligt att kräftdjur inte lider av hettan på samma vis som ett landdjur skulle göra.

Fråga:

Jag kokade hummer i helgen. Det tog mer än en minut innan de stackars kräken slutade sprattla. Hur mycket led de?

Svar:

I vår djurskyddslagstiftning utgår vi från att åtminstone ryggradsdjur kan känna smärta, ångest, panik, rädsla, vrede, glädje och tillgivenhet. Vi utgår då från likhetsprincipen, att djur med likartat nervsystem bör ha samma principiella subjektiva upplevelser, så länge inget annat bevisats. Invändningen att man inte kan veta något om en kos inre liv kan bemötas med påpekandet att vi - av rent kunskapsteoretiska skäl - inte vet något om någon annan varelses inre liv än vår egen person.

Enligt likhetsprincipen borde fiskar vara innefattade av djurplågerilagstiftningen. De kan visa alla tecken på rädsla och panik, men fiskarna får inte vara med, av praktiska skäl. De flesta fångstmetoder som används i dag skulle bli förbjudna, och det vore politiskt omöjligt.

Är det då plågsamt för kräftdjur att kokas levande? Tyvärr kan vi inte tillämpa likhetsprincipen här. Det rör sig om helt andra nervsystem, helt andra konstruktioner. Men vi kan säga så här mycket: för de flesta landlevande djur har eld och stark hetta varit en viktig faktor i miljön sedan livets uppkomst. Landlevande djur bör reagera på eld, och brännskadesmärta bör vara stark och sitta i, så att individen tar lärdom och flyr vid nästa brand.

Men under vattnet finns ingen eld, och inga plötsliga temperaturhöjningar. (Djuphavskällorna kan vi bortse från). Därför är det osannolikt att en hummer skulle få panikrädsla när vattnet kokar. Hummern bör däremot ha ett program för att krypa bort från för höga temperaturer, men att den skulle känna intensiv smärta eller ångest är svårt att se.

Det är också detta vi ser i kastrullen. Visst försöker kräftor att krypa ur den, men den våldsamma panik de kan visa när de jagas eller slåss ser vi inte. Till detta kommer att döden kommer relativt fort, inom några tiotal sekunder (även om bengangliernas aktivitet gör att djuret sprattlar längre).

Till slut: vad är alternativet? Lägger man kräftdjur i kolsyrat eller avkokt vatten kvävs de sakta. Bedövningsmedel går inte eftersom djuren ska ätas. Och att skära av nervsystem går dåligt hos ett djur med gangliekedja.

Att dö i kokande vatten är en förfärlig död för ett landdjur. Är den det för ett havsdjur? Eller är det - givet alternativen - ett tolerabelt avlivningssätt? Bland etologer i allmänhet anser man nog det. Men vem kan säga att vi verkligen vet?

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

13

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Ett skäl till varför inte humrar lider att bli kokta i vattnet uppges av Hummerkokaren Sverre Sjölander att evolutionärt har aldrig vattenlevande ont av hetvatten eftersom dom aldrig upplevt eller behövt uppleva sådana temperaturer.Får jag dra en parallell?Ett skäl till varför ett spädbarn i en mikrovågsugn inte lider är att evolutionärt har människan aldrig upplevt eller behövt uppleva mikrovågsstrålning.Korkad parallell eller...?Självklart lider ett spädbarn av att dö i en mikrovågsugn, inte för att mikrovågorna själv känns utan av de sekundära effekterna.Likaldes lider en hummer av att dö i en kokande gryta, möjligen inte för att det heta vattnet känns utan av de sekundära effekterna.Så bottom line är naturligtvis och självklart att hummrar lider av att kokas till döds! Den som säger nåt annat borde stoppa in handen i en mikrovågsugn och (?) stänga luckan och sätta på den på full effekt.

Benny Jansson anser i en kommentar att det är självklart att kräftdjur lider av att kokas ihjäl. Hans parallell är att ett spädbarn i en mikrovågsugn skulle lida p g av "sekundära effekter" (vilka dessa är preciseras inte).jag tror också att ett spädbarn i en mikrougn lider, p g av hettan som strålningen framkallar i vävnader och hud. Hetta (eld) har vi som landdjur en stark och nödvändig reaktion mot. Min poäng är att det inte är säkert att vattenlevande djur har utvecklat någon stark smärtreaktion mot hetta (eller av hetta framkallade "sekundära reaktioner"), eftersom plötslig stark hetta (och reaktioner på den) inte finns under vatten. Ett visst obehag tror jag förvisso att humrar och andra kräftdjur känner i varmt vatten, men varför skulle det kopplas in ett smärtsystem som svar på något som evolutionärt sett aldrig inträffat? Dessutom beter sig faktiskt humrarna i gryten inte som de gör då de verkligen drabbas av panik.Benny Jansson är beundransvärt kunnig och säker när han hävdar att humrar "självklart och naturligtvis" lider av att kokas. Synd att han inte kan ge mig några goda argument för den saken... Fast: det kanske verkligen går fortare att döda kräftdjur i mikron? Jag skall testa Bennys idé! Kan den förkorta processen så är det ju bra.Sverre Sjölander

Kräftor känner inte av hetta men lider av att proteinerna koagulerar.Spädbarn känner inte av mikrovågor men lider av att proteinerna koagulerar.Likhet eller skillnad?Vad sen vad begreppet lida är för något är kanske mer en fråga om filosofi. Men jag definierar det som att man är i en situation man inte vill fortsätta att vara i. Kräftan i hetvattnet liksom barnet i mikron. Jag tackar för Sverres fina ord om min kunnighet och efterlyser samtidigt några argument, vilket jag i föregående meningar gjorde.Huruvida humrar dör snabbare i mikron har jag inga synpunkter på. Spädbarn gör det men jag avråder å det allra starkaste alla experiment därav.Sverre för gärna myten vidare att eftersom djur inte har samma sofistikerade nervcentrum som vi människor har så lider inte djuren lika mycket. Men hur mäter man hur mycket ett djur lider och jämför det med människans lidande?För mej räcker det att ett djur sprattlar för att komma ifrån obehaget för att jag ska tolka det som att djuret lider.Med all respekt...

Humrar dör när vattentemperaturen når 23-24 grader. Deras syreupptagningsförmåga fungerar inte i dessa temperaturer. De dör således av syrebrist. Det går mycket fort. Att de sprattlar eller rör sig, beror på deras nerv- och muskelatur. Jämför med en nackad höna som kan flyga och sprattla efter att huvudet är avlägsnat.

humrar lider inte, eftersom nästan alla sorters skaldjur dör direkt när dom sänks ner i vatttentemperaturer nära 23-25 grader celcius. om däremot graderna spelar någon roll, har jag ingen aning om. att humrarna rör sig när dom kommer ner i temperaturerna, är p ga deras nervsystem. det gör att humrar inte lider eftersom dom redan är döda, när nervsystemet spelar ett "spratt".

> "Till slut: vad är alternativet? Lägger man kräftdjur i kolsyrat eller avkokt vatten kvävs de sakta. Bedövningsmedel går inte eftersom djuren ska ätas. Och att skära av nervsystem går dåligt hos ett djur med gangliekedja."

Ett alternativ vore ju att inte döda humrarna över huvud taget.

Tänkte på samma sak då jag skulle koka hummer, den första dog direkt men, den kylde även vattnet så att nästa tog det längre tid för, så väl till tagna kok kärl är att rekommendera, då man ju inte vet riktigt säker.

Jag har last de har inllagget som jag tycker ar intressant men att forklaringarna och konflikterna tappar sjalva fragan. Hurvida en hummer lider i en kokande kastrull oavsett om det ar evuotionart baserat eller inte ar ju meningslos disskusion. Jag ar overtygad om att en hummer kan lida aven om vi inte har samma satt att uttrycka det pa. Att prata om att reaktionerna pa stress eller panik i en kokande gryta eller kastrull skulle vara annorlunda och darfor fora det oklart om den lider eller inte ar ju sa dumt att jag tappar hakan. Smartreceptorer ar en av livets viktigaste funktionerna for att overleva. att prata om obehag baserat pa ett djurs formaga att reflektera efter principer en manniska kan identifiera sig med ar ju meningslos. Lite som nar vi hela tiden bedyrar viken av att det pa natt satt ar battre att drapa nagon humant. Vad ar motsattsen till det? I det har fallet lider hummern. Det beror ju pa hur snabbt den dor sa klart. Lagg hummern i en kylig miljo sa den gar ner pa sparloga och sommnar. stormkoka vattnet och nar du tar ut hummern kupa handen runtom ognen pa den sa det fortfarande ar morkt och den inte vaknar. lagg den med huvudet fore ner i det stormkokande vattnet och hummern dor snabbt. Lider den? Ja! Ar det battre an att babbla massa pretantiost skitsnack om hurvida den ar evolutionart anpassad till att kanna smarta jamfort med bebisar i micron. Disskussioner ar bra men ni ar ju for fan dumma i huvet och forsoker bara vinna argument for att inte forlora stolthet i nanslags fanig verbal pajkastning.

Dan: Att du kallar en person som är professor i etologi för "dum i huvudet" och att andras argument bara är "pajkastning" är ju nästan komisk. Vad är det du gör själv om inte kastar paj? En del verkar inte tänka efter alls (eller läsa på) innan de kommenterar texter på nätet, de bara öser ur sig galla. Det kan vara troligt att en organism kan uppleva obehag, även om arten inte i sig har upplevt den sortens smärta under evolutionen, men inte den rädslan arter som under evolutionen lärt sig fly hetta.

"Det kan vara troligt att en organism kan uppleva obehag, även om arten inte i sig har upplevt den sortens smärta under evolutionen, men inte den rädslan arter som under evolutionen lärt sig fly hetta."

Det är som att säga att människan har under evolutionen lärt sig att fly kokande vatten så det är inte alls troligt att människan lider även om den "skriker" och sprattlar som en gycklare skulle berätta en anekdot.

Att ens diskutera det känns dumt. Alla som har fixat egen hummer måltid är inte större skurkar än de som jagar isbjörnar.

Så typiskt människor att alltid leta efter ursäkter för att deras gom och smaklökar betyder mer än ngt annat.. Att avstå är väl inte att tänka på.. göra avkall på egna intressen går inte. Vi är ju så duktiga på att forska om allt och inget. Om det nu är så att vi vill äta kött, fisk och allt annat.. varför tar då inte forskarna reda på hur det VERKLIGEN förhåller sig.. med djurens smärta, känslor, ångest osv.. Är det inte intressant nog ?? I stora delar av världen är fresh seafood en självklarhet.. och levande djur läggs direkt på grillen. Det säger sig självt att det är ett fruktansvärt lidande.. inte minst för stora havssniglar, krabbor och humrar och t om levande bläckfisk som slängs direkt på kolet.... Men deras plågor skiter folk i.. fruktansvärt..

Dans inlägg uppvisar mycket stor empati med den döende hummern och jag är av den måhända udda åsikten att detta med råge dominerar över de negativa orden om "panelen".

På samma sätt måste vi känna empati med tex en dement person hela tiden och extra mycket så snart denne ifrågasätter någonting, kanske med vissa känslouttryck. Detta trots att den som blivit dement kommit att omformas till en mer robotmässig varelse, ungefär som tex hummrar.
De som arbetat med dementa i många år brukar säga att de dementa lider även om de inte kan visa det.
Den utgångspunkten bör vi nog ha i många sammanhang även om vi på något sätt måste livnära oss på andra organismer.

Att känna medlidande med en levande banan då man drar av skalet är förmodligen en överdrift.
Vi måste räkna med att vi ingår i naturens kretslopp och näringskedjor och att vi i vart fall inte straffas av naturen då vi gör det vi måste.
Vi måste dock inte döda djur över huvudtaget för att överleva.

Jag fick e-post om att min kommentar godkänts, samt en länk dit. Ändå exieterar den inte.

Lägg till kommentar