Annons

Värmen avslöjar planetens närvaro

För första gången har astronomer sett direkt ljussken från planeter kring främmande stjärnor, så kallade exoplaneter.

Författare: 

Publicerad:

2005-07-01

Hittills har man hittat omkring 130 sådana, men eftersom de vanligen dränks i stjärnans ljus är de omöjliga att se direkt. Tidigare har man därför kunnat hitta dem enbart genom indirekta observationsmetoder, som att analysera planetens inverkan på sin moderstjärna.

De två nyaste planeterna spanade man i stället efter i värmeljus, där stjärnorna är bara några hundra gånger starkare än sina planeter. I synligt ljus är de 10 000 gånger starkare. Astronomerna hoppas att de första direkta observationerna av exoplaneternas strålning kommer att avslöja deras egenskaper i större detalj än tidigare.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar