Annons

Att se bortom det synliga

Den vanliga bilden av Trifidnebulosan i stjärnbilden Skytten är en ljus nebulosa som delas i flera delar av mörka stråk bestående av stoft och gas.

Annons

Men nya bilder i infrarött ljus, det vill säga med längre våglängd än synligt ljus, kan skåda igenom de mörka rymdmolnen.

De nya bilderna avslöjar att inuti nebulosan håller en hel familj nya stjärnor på att bildas. De syns som nya ljuspunkter där de mörka molnen förr syntes. Det dröjer dock ytterligare tiotusentals år innan stjärnorna är tillräckligt stora och heta för att kunna tändas och då synas även i synligt ljus.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Hej!Detta är en kommentar i form av en fråga.När väl en stjärna tänds, hur ser tidsförloppet då ut? Dvs blir det en snabb kedjereaktion med omedelbar tänding eller?undrarLars-Ove Brage i Linköping