Annons

Omtvistat verktyg

En så kallad handkil som beräknas vara över 100 000 år gammal har upptäckts i ett hem i Halland. Om den ursprungligen härrör från Halland är fyndet sensationellt.

Annons

Publicerad:

2005-09-01

En handkil som är typisk för neandertalarna har upptäckts av en arkeolog i ett hem utanför Harplinge i Halland. Handkilen sägs ha hittats vid plöjning av åkrarna på platsen för länge sedan. Om det stämmer, visar det att människor bodde här för 110 000-130 000 år sedan. Det är långt före den senaste istiden.

- En sådan handkil har inte setts norr om Hamburg tidigare, säger fil.dr Lennart Carlie, arkeolog vid Hallands länsmuseer.

En handkil är föregångare till yxan och kniven, och den användes för att skära och stycka med.

Men Lars Larsson, professor i arkeologi vid Lunds universitet, är tveksam.

- Tidigare förekom byte mellan arkeologer och museimän av sällsynta föremål, säger han. Vi kan inte vara säkra på att denna handkil verkligen är från Halland.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Experterna har säkert rätt angående handkilens ålder. Antagandet att människor på den tiden under kortare eller längre perioder vistats i det som numera är Halland är också rimligt, eller kanske t.o.m. troligt. Problemet med handkilen är att fyndet av den inte alls bevisar det senare. Det är av tidningsrapporter att döma ett lösfynd i en byrålåda, och man utmanar löjet genom att snabbt dra några vittgående slutsatser av det. Om en motsvarighet till kilen kan återfinnas i daterbara jordlager i trakten, kommer fyndet i en annan dager. Om det leder till ett större arkeologiskt projekt för att lokalisera mellanistida rester eftermänskliga aktiviteter i Skandinavien, kan man ändå välkomna det. Men det är kanske att hoppas för mycket.

Vet ej vad jag ska fråga utom här :) Kan denna sten jag hittat vara nån slags stenyxa eller stenhammare? Eller är det bara en vanlig sten (i kombination med min fantasi)? Om någon har info så maila mig gärna på bobbokrull2006@yahoo.comBild.

Jag har hittat i norrköping en handkil unifacial,har sökt över allt men ej funnit någon
som liknar den här.fyndet gjorde jag i terängen utanför norrköping,har just nu denna i förvar hos mig,som kan visas upp för intreserade ev på denna tidning.