Annons

Den kalla Norden

Sverige och Danmark ligger i botten vad gäller hur ofta man har kontakt med sina vuxna barn.

Att 50-plussarna i Medelhavsländerna har mycket tätare kontakter med sina barn (se listan nedan) är inte så konstigt - barnen flyttar hemifrån senare och tenderar att bo närmare föräldrarna också efter att de flyttat. Tjugofyra procent av föräldrarna i Spanien har det närmsta barnet boende mindre än 1 kilometer bort. I Sverige är motsvarande siffra 15 procent. I Grekland har 14 procent av gruppen 50-plus ett barn i samma byggnad, men inte i samma hushåll. I Sverige är den siffran 1 procent.

Uppgifterna kommer från projektet Survey of health, ageing and retirement in Europe, som är ett av de största samhällsvetenskapliga forskningsprojekt som genomförts i Europa. Hittills har forskarna intervjuat 22 000 personer äldre än 50 år i tio europeiska länder om deras vardag.

Procent av befolkningen över 50 års ålder som har daglig kontakt (personlig eller per telefon) med något av barnen:

1. Italien 86
2. Spanien 85
3. Grekland 84
4. Österrike 55
5. Tyskland 50
6. Frankrike 49
Nederländerna 49
8. Schweiz 46
9. Sverige 45
10. Danmark 42

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar