Annons

Gammal grekisk demokrati var demokratisk

- Den antika grekiska demokratin byggde på ett intrikat system av cirkulation av poster inom ämbetsverken, säger Susanne Carlsson vid Uppsala universitet.

Hon har forskat om hur demokratin såg ut i grekiska stadsstater under århundradena före vår tideräknings början. Alla hade sin egen folkförsamling där alla myndiga, manliga medborgare hade rätt att aktivt deltaga.

- Det var långt fler som hade politiska rättigheter då än i Sverige för bara 150 år sedan, säger Susanne Carlsson.

Beslut dokumenterades och offentliggjordes. I de stadsstater som Susanne Carlsson har studerat gällde de flesta beslut utrikespolitiska ärenden.

De demokratiskt fattade besluten minskade i och med romarrikets expansion in i östra Medelhavsområdet.

- Färre och färre individer kommer med politiska förslag, och alltmer görs av ministrar. Man kan se det som en centralisering av en tidigare vital och direkt demokrati, säger Susanne Carlsson.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Tack så mycket för det här inlägget, det hjälpte mig verkligen att uppnå ett vg i min skol karriär och förstå den grekiska demokratin. Fortsätt gärna att lägga upp fler inlägg om sådant här så jag kan kopiera.

Hälsningar Invandrare från Norrköping.

Lägg till kommentar