Annons

Snabba röntgenblixtar

Två nya instrument ska ge detaljbilder av molekyler, proteiner och virus.

I Hamburg i Tyskland och i Stanford i Kalifornien i USA byggs - med svenskt stöd - en ny typ av lasrar. Instrumenten, som kallas XFEL (X-ray free-electron laser), skapar ett kortvågigt och ytterst starkt röntgenljus i extremt korta blixtar.

Kombinationen av intensiteten i strålningen, som är en miljard gånger starkare än någon annan strålning på jorden i dag, de korta blixtarna och den korta våglängden skapar helt nya möjligheter. Tekniken lockar såväl biologer och kemister som fysiker.

- Detta kommer att revolutionera livsvetenskaperna. För första gången kan vi då se hur enstaka makromolekyler ser ut i detalj, hur proteiner veckar sig och hur virus är uppbyggda, säger Janos Hajdu, professor i biofysik vid Uppsala universitet. Han är med om att tillverka apparaturen och säger att om gruppen lyckas, kan utrustningen ersätta dagens teknik, röntgenkristallografi.

- Om vi kan skapa en bild av en enstaka molekyl, kan vi också få bilder av virus eller en cell. Vi har ju till exempel ännu inte lyckats avbilda hiv med röntgenkristallografi - så även här finns stora förväntningar på XFEL, säger Janos Hajdu.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar