Annons

Fruktsocker omvandlas till fett

Hos möss som dricker vatten sötat med fruktos omvandlas energin i större utsträckning till fett.

Annons

Läsk och juice har beskyllts för att vara en starkt bidragande orsak till att västvärldens barn blir feta. Nu skriver amerikanska och tyska forskare i tidskriften Obesity Research att fruktos tycks påverka ämnesomsättningen på så vis att de druckna kalorierna omvandlas till fett, i alla fall om man är mus.

Mössen delades in i fyra grupper, som under 60 dagar förutom sin vanliga pelletdiet fick dricka vatten, fruktoslösning, sockersötad läsk utan koffein eller sockerfri läsk. Alla möss vägde in på runt 40 gram, men efter två månader hade de som drack fruktossötat vatten ökat allra mest i vikt. Mest markant var att de hade lagt på nästan dubbelt så mycket fett som de andra mössen. Detta gick att se eftersom mössen tre gånger i veckan genomgick ett slags magnetresonansavbildning där sammansättningen av fett och muskler mättes.

- Vi vet att kalorier som dricks inte registreras på samma sätt som de vi äter. Detta gör att kroppens mättnadssystem slår till för sent. Levern verkar också omsätta fruktos annorlunda än andra kolhydrater, men varför vet vi ännu inte, säger doktoranden Hella Jürgens vid Tyska institutet för nutrition i Nuthetal.

Fruktsocker värre än druvsocker

Fruktsocker varre än druvsocker

Att för mycket socker är skadligt är väl känt.

2009-06-05

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Intressant artikel! Vi som uppmanar våra anställda att äta mer frukt och dricka mindre Redbull på arbetstid :)

Detta visar ju inte att "socker gör en fet" så som LCHF-rörelsen använder detta rön. Enda vi ser, är att vissa sätt att inta kcal, gör att man intar fler kcal. Fler kcal = man går upp i vikt. Hade man kunnat få in fett i vattnet så att mössens vätskeintag givit kcal, så hade de troligen också ökat i vikt. Ingen underökning visar att högt intag av fett ger en lägre vikt, om personerna äter samma mängd kcal som en grupp som äter mindre fett. Varje närmare analys av studier som är till LCHFs fördel, visar att de äter färre kcal, att "lågfettsgruppen" man jämför med äter endast 5 % mindre fett än lågkolhydratgruppen som äter 90 % mindre kolhydrater, att "äta fritt" inte visar hur många kcal man ätit, så klart, och att protein som vi vet ger mättnad, ingår i högre grad i LCHF än i lågfett eller högkolhydrat. Vet man allt detta, kan man sätta ihop en betydligt mer varierande och mer mikronutrientrik diet.

Hade man blivit fet av socker, särskilt det som finns i frukt, så hade de ständigt mycket smala frukterianerna och veganerna varit feta. Dessa är ofta bland de smalaste. Inte de som gör LCHF-bakböcker (så fort man börjar med LCHF-bakverk, ökar belöningsfunktionen och då hjälper det inte att det ÄR mindre kolhydrater, smaken gör att man äter mer. Och nej, man blir inte smalare av mer fett, som en del tror. Titta på LCHF-bakböckernas författare.))

Nu funkar alla uteslutande dieter som vikthjälpmedel (och medel för att förstöra sin ämnesomsättning). Lågfett, lågkolhydrat, vegan m.m. Alla ger de en mat som inte gör att vi vill överäta på samma sätt. Skräpmat visar tydligast detta, då det kan vara svårt att ens bli mätt på den mat som har högst belöningsvärde. Trots att man lätt sätter i sig 1000 kcal på McDonalds, säger många att de inte är jättemätta.

Att uppnå viktnedgång utan att utesluta hela grupper av födoämnen, går genom att äta riktig och hemlagad mat som inte ger den belöning som halvfabrikat gör, och får oss nöjda fortare.