Annons

Genombrott ger superstarkt material

Nanorör klistrade på band ger ett extremt tunt men ändå mycket starkt material.

Nanotekniken har länge lovat superstarka, lätta material med halvledande egenskaper. Men i praktiken har det varit svårt att tillverka dem i större skala. Nu har en forskargrupp i USA tillsammans med en grupp i Australien uppfunnit en process där de tillverkar breda band av nanomaterial i betydligt högre hastighet än vad som tidigare varit möjligt.

Banden kan vävas meter efter meter men är bara några nanometer (miljarddels meter) tjocka. De är genomskinliga och böjliga, men ändå starkare än stål av samma vikt. Forskarna nämner tillämpningar som bilglas, bildskärmar och solsegel för rymdsonder. En kvadratkilometer av detta material kan göras så tunt att det bara väger 30 kilo.

- Detta är ett genombrott, säger Eleanor Campbell, professor i fysik vid Göteborgs universitet.

Enligt henne är detta det hittills bästa kompositmaterialet tillverkat av nanorör, även om det fortfarande är långt till de teoretiska gränserna och de egenskaper som enskilda nanorör har.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar