Annons

Sjötomt ledig på Mars

Den europeiska sonden Mars Express fotograferade denna krater under en av sina turer runt vår röda granne.

Kratern ligger nära den marsianska nordpolen, vid cirka 70 grader nord. Den är 35 kilometer bred och 2 kilometer djup. Ytan på den lilla turkosa sjön ligger cirka 200 meter över kraterns botten och består med all sannolikhet av fruset vatten.

Is syns också längs väggarna och kanten på kraterns skuggsida. Förmodligen försvann isen från den solbelysta sidan när fotografiet togs under sensommaren på Mars norra halvklot.

Forskarna tror att det är vattenis snarare än fast koldioxid (så kallad kolsyresnö) som lyser upp kraterns inre, eftersom sommarvärmen jagade bort koldioxiden från planetens nordkalott. Med den kyla och det atmosfärstryck som råder i Marskratern kommer isen inte att smälta ens under sommaren. Framtida Marsbosättare kan därför ta en skridskotur utanför stugan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Vi är en vinterbadarklubb som just blivit uppsagda från vår stamvak och nu söker nya områden för vår verksamhet. Mars verkar ju idealisk då man ju knappast kan tala om någon sommar i vår bemärkelse. Finns det någon uppfattning om hur tjock isen är? Det är viktigt att det med rimlig insats går att hugga upp en passande vak.

Lägg till kommentar