Annons

Bokanmälan: Kvinnor på gränsen

Det är en bok om gränsöverskridande, skriver Nina Burton som i livfulla små betraktelser berättar om banbrytande kvinnor i historien, från antikens Grekland till nutid.

Annons

Publicerad:

2005-12-01

Trots begränsningarna i kvinnornas möjligheter har hon hittat många som trotsade de av omgivningen satta ramarna. Några känner vi igen, som Hildegard av Bingen och Marie Curie, andra har försvunnit ur senare historieberättande.

Burton har funnit spännande levnadsöden som hon återupplivar i sina personligt skrivna essäer. Det är en vacker bok, med poetisk ton.

"Sedan jag hastigt sett mig om i historien kände jag nästan klaustrofobiskt hur små möjligheter en kvinna haft", konstaterar Nina Burton, och man kan inte missa det engagemang som författaren känner för sina hjältinnor och deras gärning.

Litteraturhänvisningar

Den nya kvinnostaden

Burton, Nina
Albert Bonniers Förlag

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.